Hvert år udtager SKAT selvangivelser til kontrol. Og hvert år finder SKAT massevis af fejl. Desuden gennemfører SKAT hvert andet år en mere omfattende kontrol af virksomhedernes og borgernes selvangivelser og skatteregnskaber. En opgørelse fra 2010 viste en manglende betaling på netto 8,4 milliarder kroner for alle landets virksomheder samlet set. Langt størstedelen af de manglende skattepenge skyldes fejl hos små virksomheder. SKAT udfører den næste store kontrol i 2014. Er du klar til et besøg?
SKAT skelner mellem selskaber og selvstændige erhvervsdrivende ved gennemgangen af virksomhedernes selvangivelser. Her følger SKATs hovedkonklusioner.
Selskaber og hovedaktionærer har rod i skatten
3,6 milliarder kroner. Så stor er den manglende skattebetaling i de cirka 1.000 selskaber, som SKAT undersøgte i år 2010. Ifølge SKAT består udfordringen hovedsagligt i en manglende skelnen mellem selskabets økonomi og hovedaktionærens økonomi. Den hyppigste fejl er maskeret udlodning. Det kan eksempelvis være indbetalinger på en hovedaktionærs pensionsordning, som i forhold til arbejdsindsatsen er uforholdsmæssig. Eller det kan være salg af selskabets bil til hovedaktionæren til underpris. I begge tilfælde er der tale om maskeret udlodning, hvor penge eller værdier flyttes fra selskabet til privatsfæren uden korrekt skattemæssig behandling. Manglende eller forkert beskatning af fri bil indgår også som hyppige fejl. Ejer selskabet en bil på hvide plader, og er du den eneste ansatte i selskabet, kan SKAT let tjekke, om du bliver beskattet af fri bil – eller spørge ind til, hvorfor du ikke mener, du skal beskattes.
Selvstændige har også rod i regnskabet
Den manglende skattebetaling hos de 2.000 selvstændige erhvervsdrivende, der blev undersøgt i år 2010, var ifølge SKATs beregninger på 4,8 milliarder kroner. SKAT påpeger, at den hyppigste fejlårsag her består i, at selvstændige erhvervsdrivende ikke har indsendt selvangivelsen. Hvis selvstændige erhvervsdrivende ikke indsender en selvangivelse, udarbejder SKAT en skønsmæssig ansættelse af virksomhedens skattepligtige indkomst. En anden hyppig fejl består i, at den bogføring, som ligger til grund for regnskabet og selvangivelsen, er så mangelfuld, at SKAT tilsidesætter tallene og selv beregner en skønsmæssig ansættelse.
Private udgifter fratrækkes i stor stil
Både selskaber og selvstændige erhvervsdrivende trækker private udgifter fra i virksomhedernes regnskaber. Udgifter til privat bil, ejendomsskat for privatboligen, børnenes mobiltelefoner, fitnessabonnementer, bryllupsfest og tøj anser SKAT ikke som erhvervsmæssige udgifter. Det kan godt være, at du mener, at det er en erhvervsmæssig udgift, men hvis SKAT ikke mener det, kan du ikke få fradrag. Vær specielt opmærksom ved køb af kamera og arbejdstøj, der både kan bruges erhvervsmæssigt og privat. Husk på, at det er ledelsen i virksomheden, der har ansvaret for, at udgifter er fradragsberettigede. Spørg din revisor, hvis du er i tvivl.
Hvad gør SKAT?
SKAT har igennem de seneste to år besøgt 3.000 mindre virksomheder, uanset om de var selskaber eller selvstændige erhvervsdrivende. Besøgene har afsløret fejl i over halvdelen af virksomhederne. Her er det de daglige bogføringsrutiner og skelnen mellem erhvervsmæssige og private udgifter, som SKAT har kontrolleret.