Her kan du læse om reglerne for skattefri kørselsgodtgørelse og om det almindelige befordringsfradrag.
Du skal særligt være opmærksom på 60-dages-reglen i forbindelse med kørselsgodtgørelse.
SOM selvstændigt erhvervsdrivende kan du fratrække udgifter til erhvervsmæssig kørsel direkte i virksomhedens overskud i lighed med andre driftsomkostninger. Som hovedaktionær kan du få skattefri kørselsgodtgørelse fra selskabet, når du kører erhvervsmæssigt for firmaet i din private bil. SKAT har i den forbindelse opstillet en meget firkantet definition på erhvervsmæssig kørsel:
- kørsel mellem arbejdspladser
- kørsel mellem bolig og arbejdsplads de første 60 dage.
Kørsel mellem arbejdspladser
Kørsel mellem arbejdspladser er kørsel fra firmaadressen til eksempelvis kunder, leverandører og posthus. Det kan også være kørsel fra kundemøde til kundemøde. Kørsel mellem arbejdspladser er ikke begrænset af, hvor ofte man kører til den enkelte arbejdsplads og giver derfor ikke problemer, medmindre firmaet ligger på samme adresse som bopælen. Hvis firmaet drives fra hjemmeadressen, kan der opstå problemer, hvis du kører mere end 60 dage til samme arbejdsplads inden for 12 måneder. Ifølge praksis overtrumfer boligelementet nemlig arbejdspladsen i relation til 60-dages-reglen.
Kørsel mellem bolig og arbejdsplads de første 60 dage
Hvis du kører fra bopæl ud til kunder og andre forretningsmæssige adresser, anser SKAT kørslen for erhvervsmæssig, men kun hvis du ikke kører til samme adresse i mere end 60 dage inden for 12 måneder. Kørsel fra bopælen til samme adresse i mere end 60 dage overgår til privat kørsel fra og med dag 61. Det gælder også, selvom kørslen utvivlsomt sker i firmaets tjeneste.
EKSEMPEL
Murermester Hansen har firmaadresse på sin bopæl. I juni får han en stor opgave på en byggeplads 80 kilometer væk. Han kører i sin private varebil fra bopælsadressen til byggepladsen hver dag i 80 dage. Ifølge SKATs regler er det kun kørsel de første 60 dage, der anses for erhvervsmæssig. Kørsel fra dag 61 og til dag 80 anses for privat kørsel. Murermester Hansen gør gældende, at der er tale om kørsel mellem firma og arbejdsplads, idet firmaet har samme adresse som bopælen, men det argument accepterer SKAT ikke.
Almindeligt befordringsfradrag
Kørsel, som anses for privat kørsel, fordi kørslen til den samme kunde overstiger 60 dage på et år, kan i stedet fratrækkes som almindelig befordring mellem hjem og arbejde. Her gælder samme satser som for lønmodtagere. Satsen for almindeligt befordringsfradrag er 1,93 kroner per kilometer for den kørsel, der ligger ud over 24 kilometer per dag. Husk desuden, at befordringsfradraget er et ligningsmæssigt fradrag, som har en begrænset fradragsværdi på cirka 29 procent.
Ligeledes gælder, hvis du som selvstændig eller hovedaktionær kører fra din bopæl til firmaadressen hver dag. Her kan du fratrække befordringsfradrag som almindelige lønmodtagere for den kørsel, der ligger over 24 kilometer per dag.
Afbrydelse af 60-dages-reglen
Du har mulighed for at afbryde 60-dages-reglen og starte på en frisk, hvis du kører 60 på hinanden følgende arbejdsdage til en eller flere andre arbejdspladser. Afbrydelse kan ske i en hvilken som helst periode, også selvom den løber ind i et nyt kalenderår.
EKSEMPEL
Tømrermester Sigurdsen kører fra sin bopæl til byggeplads A i en periode på 61 dage. Dernæst kører Sigurdsen til byggeplads B og C i sammenlagt 61 dage. Herefter starter han på byggeplads A igen i 50 dage. Da Sigurdsen har kørt 60 dage til anden arbejdsplads, er 60-dages-fristen afbrudt, og han kan starte på en frisk. Kørsel til byggeplads A bliver igen betragtet som erhvervsmæssig kørsel.