Freelanceren har altid noget at tage fat på: Kundeopgaver, salg, administration og innovation. Derfor kan det som freelancer være en god ide selv at trække på eksperter, når eksempelvis hjemmesiden skal have et nyt design, og momsregnskabet skal være færdigt. Derved kan du bruge tiden på det, som du er bedst til.
Inden for de seneste år er virksomhedernes brug af freelancere vokset både inden for de traditionelle områder såsom it-udvikling og kommunikation, men også nye områder vinder indpas.
Mange virksomheder lægger opgaver ud af huset og anvender i den forbindelse freelancere, der har særlige kompetencer inden for et område. Freelancere kommer ofte i kontakt med kunderne via tidligere samarbejde, opsøgende salg eller gennem netværk. Det stigende antal freelancere understøttes af de muligheder, som internettet tilbyder, hvor freelancerne kan møde virksomheder, der har brug for en specialist eller en ekstra hånd.
Økonomien er den største udfordring
Den største udfordring er naturligvis at skabe grundlag for en reel forretning, så du kan få en omsætning, der kan sikre dig en god levevej. Dernæst handler det om at få styr på økonomien. I nogle perioder fakturerer du måske mindre end i andre, så du skal have en buffer. Hvis din forretning skal hænge sammen, er du nødt til at beregne dig en væsentlig højere timeløn, end hvis du var ansat i et lønmodtagerjob.
Den højere sats skal betale dine omkostninger, pension, ferie, forsikringer, efteruddannelse, administration og it. De fakturerede beløb skal også betale for den tid, du skal bruge til at sælge og præsentere dig og dine ydelser, samt for perioder, hvor du af den ene eller den anden grund ikke kan fakturere noget og eksempelvis bruger din tid på produktudvikling. Overvej at aftale et fast honorar for ydelsen i stedet for timebetaling. Så er det dig selv, der får gevinsten af øget effektivitet.
Penge mindst tre-fire måneder frem
Michael Svendsen er journalist af uddannelse og har i over 10 år drevet virksomheden Ord med mere, der primært beskæftiger sig med referencehistorier, nyhedsbreve, kommunikationsrådgivning og videoproduktion for IT- og industrivirksomheder.
Michael Svendsen prioriterede tidligt at bruge tid på at udvikle forretningen og løse opgaver for kunderne, hvorimod bogføring, skat og momsregnskab blev overladt til en revisor.”Jeg udsteder selv fakturaer, holder øje med banken og sørger for, at der altid er fakturerede opgaver eller penge på kontoen til mindst 3-4 måneder frem. Men ligesom jeg gerne samarbejde med andre om at få løst opgaver, de er bedre end mig til at håndtere, såsom eksempelvis decideret pressearbejde, så er bogholderi, regnskab og skat i bedre hænder hos en specialist. Det sparer tid og giver en tryghed for, at der er styr på det formelle,” siger Michael Svendsen.
Du er en virksomhed
Majbritt Lund har i en årrække arbejdet som freelance tekstforfatter og tilbyder eksempelvis at skrive tekster til hjemmesider eller udvikle koncepter for nyhedsbreve.
Hun skriver også bøger med råd til iværksættere, og disse kan downloades fra hendes hjemmeside. ”Jeg definerer mig selv som en virksomhed med et brand, der skal udvikles og markedsføres”, fortæller Majbritt Lund, der hele tiden søger at udvikle sin forretning ved at tilbyde ydelser, der er anderledes, end hvad andre tilbyder. Det kan eksempelvis være nye koncepter eller særlige rådgivningsforløb.
”Når du er selvstændig, er det ikke nok, at du bare passer dit faglige arbejde. Du må også eksperimentere med ting, der udvikler din virksomhed”, siger Majbritt Lund og fortsætter: ”Når jeg får en ide, tænker jeg over, hvordan den kan udvikles til en forretning. Det kan jeg gøre, fordi tiden er min egen, og jeg ikke skal stå til ansvar for en chef”. Majbritt Lund har også valgt at outsource økonomien: ”Hvis jeg skulle lave mit regnskab selv, ville jeg blive drænet for ressourcer og måske snyde mig selv for nogle fradrag. Arbejdstid er den vigtigste ressource, og den skal bruges rigtigt”.
11 gode råd, hvis du overvejer at begynde som freelancer:
- Vær opmærksom på, at du som freelancer selv står til ansvar for kunden.
- Differentier din ydelse, da konkurrencen i markedet kan være stor.
- Fremstå professionel og som en virksomhed. Du er her også i morgen, og ikke kun indtil du får et godt jobtilbud.
- Spar lidt op, før du går i gang. Det er ærgerligt at mangle 10-15.000 kroner til en professionel hjemmeside.
- Lav et budget. Du kan have mange udgifter, og indtægterne kan svinge.
- Fakturer med det samme og sørg for at få pengene hjem.
- Lav dine kundeaftaler med udgangspunkt i en gennemarbejdet standardkontrakt.
- Brug andre professionelle, når du har brug for hjælp, og vær kritisk, når folk beder dig om at lave noget gratis.
- Brug tiden på at sælge og levere dine ydelser og ikke på alt det uden om. Få hjælp til it, administration, regnskab, skat og moms, hvis du ikke selv er fortrolig med dette.
- Brug overskydende tid på at udvikle koncepter og afprøve ideer.
- Overvej, om det måske er en fordel at anskaffe et selskab. Det begrænser dit ansvar og sikrer en adskillelse mellem din privatøkonomi og selskabets.
Er du reelt selvstændig?
SKAT interesserer sig for, om du reelt er selvstændig, når du arbejder som freelancer. Det er ikke muligt at skifte status fra lønmodtager til selvstændig ved at fortsætte i den eksisterende jobfunktion og så blot fakturere arbejdsgiveren i stedet for at få løn udbetalt. Hvis du ikke er reelt selvstændig, kan du ikke få fradrag for dine driftsomkostninger, og din arbejdsgiver kan risikere at blive mødt med et krav om at skulle indbetale A-skat på dine vegne. Hvis du eksempelvis arbejder som lønmodtager for en håndværksmester og fortsætter i den samme funktion, vil du ikke blive betragtet som selvstændig, blot fordi du får et CVR-nummer og bliver momsregistreret.
Nogle af de forhold, som kan indikere, at du ikke vil blive betragtet som reelt selvstændig, er, hvis du eksempelvis har fast arbejdstid, er under andres instruks, får løn per time, får betalt alle omkostninger og har opsigelsesvarsel.
Hvis du kun har en enkelt kunde, indikerer det også, at du ikke er selvstændig. Det samme gælder, hvis du har forbud mod at udføre arbejde for andre end den ene kunde. Hvis du omvendt har mere end én kunde, hvis du udfører arbejdet fra egne lokaler, hvis du selv afholder dine omkostninger og først får betaling, når arbejdet er udført som aftalt og dermed har en reel risiko, kan det være forhold, der indikerer, at du i SKATs vurdering kan betragtes som reelt selvstændig.