Har du penge at leve for, når du bliver pensionist?
Her op til årsskiftet er det en god ide at gennemgå dine pensionsordninger og samtidig overveje, om du skal indbetale yderligere midler inden årsskiftet.
Ratepension eller livrente?
Når du indskyder på en ratepension, kan du trække indbetalingerne fra i din personlige indkomst. Skatten skal du først betale, når du får pensionen udbetalt til sin tid. Ordningen er en fordel, hvis du betaler topskat, mens du arbejder, men ikke når over grænsen for topskat, når du er gået på pension. Du kan højst få fradrag for indbetalinger på op til 53.500 kroner på en ratepension i 2017. Ønsker du at få fradrag for yderligere indbetalinger til pension, kan det ske ved at indskyde på en livrente. En livrente er en ordning, hvor du får udbetalt pension, fra du bliver pensioneret og resten af dit liv.
Du kan som selvstændig indskyde op til 30 procent af din virksomheds overskud på en pensionsordning med fuld fradragsret, og du kan kombinere ratepension og livrente. Dette kan være en fordel, hvis du ønsker at indbetale ud over loftet på 53.500 kroner, som gælder for ratepensionen. Inden livrenten bliver udbetalt, kan du vælge, om du vil have garanti på din ordning, så dine efterladte får del i de opsparede beløb, hvis du dør, inden du har nået en vis alder.
Hvis du driver din virksomhed i selskabsform, får selskabet fradrag for de beløb, der indbetales af selskabet på din pension.
Også her gælder ovenstående skattemæssige grænse på 53.500 kroner for, hvor meget du kan indbetale på din ratepension. Hvis du indbetaler mere, sørger pensionsselskabet ofte for at sætte resten ind på en livrenteordning. Såfremt du ved en fejl får indbetalt for meget på ratepensionen, kan din revisor hjælpe dig med at få det overskydende beløb flyttet til en fradragsberettiget livrente efterfølgende.
De løbende udbetalinger bliver delvist modregnet i din folkepension, hvis de årlige udbetalinger overstiger et bestemt beløb.
Læs mere under billedet.
Ønsker du yderligere information? Send os en mail her eller du kan ringe til os på +45 75 50 17 66
Sidste år med aldersopsparing som nu?
Hvis du ikke betaler topskat, kan det være en god idé at indskyde frie midler på en aldersopsparing. Der er ikke fradrag for indskud på aldersopsparing, men der skal heller ikke betales skat af det beløb, der senere bliver udbetalt som pension. Fordelen ved aldersopsparing er, at den ikke bliver modregnet i din folkepension, når aldersopsparingen bliver udbetalt. I 2017 kan du indskyde op til 29.600 kroner på en alderspension.
Det er kun få år siden, at muligheden for at indskyde på en aldersopsparing blev indført. Et flertal i Folketinget ønsker imidlertid ordningen ændret, så det beløb, der kan sættes ind på ordningen, nedsættes til blot 5.000 kroner om året. Det vil fortsat være muligt at sætte et større beløb ind de sidste fem år, inden pensionsalderen er opnået, men det giver naturligvis færre år at forrente pengene i, inden de bliver udbetalt.
Andre fordele ved pension
Når du privat har aktier, betaler du skat af udbytte og realiserede gevinster på 27 procent, og af gevinster på over 51.700 kroner (103.400 kroner for gifte) betaler du 42 procent. På en pensionsordning er skatten i stedet 15,3 procent af udbytter, renter og kursgevinster. Skatten på afkastet af din pension er en lagerskat, der også betales af urealiserede gevinster. Hvis det realiserede afkast af din pensionsopsparing er stort eller ikke består af aktier med lang tidshorisont, vil skatten oftest være lavere, hvis pengene står på en pension frem for at være investeret med frie midler.
Når dine penge står på en pensionsordning, kan dine kreditorer ikke kræve dem udbetalt, hvis du bliver insolvent. Først når pengene bliver udbetalt, kan kreditorerne eventuelt få fat i dem. På den måde kan en pensionsopsparing også være et godt supplement til anden opsparing, fordi du derved er sikret et livsgrundlag, selvom du kommer ud i en personlig konkurs.