Den 1. januar 2014 blev det muligt at stifte iværksætterselskaber. Et iværksætterselskab, IVS, er en særlig type anpartsselskab med egne regler om blandt andet kapital og opsparing af overskud. På langt de fleste områder gælder selskabslovens almindelige regler om anpartsselskaber.
Kapital og opsparing
Et iværksætterselskab skal have en registreret selskabskapital på mindst 1 krone og højst 49.999 kroner. Hele kapitalen skal indbetales kontant ved selskabets stiftelse. Ledelsen skal dog altid sikre, at kapitalberedskabet til enhver tid er forsvarligt i forhold til virksomhedens drift og herunder sikre, at der er tilstrækkelig likviditet, så selskabet kan betale sine regninger. For at understøtte kapitalberedskabet bestemmer selskabsloven, at et iværksætterselskab skal opspare mindst 25 procent af det årlige overskud på en særlig reserve, indtil denne reserve sammen med selskabskapitalen udgør mindst 50.000 kroner.
Stiftelse, indbetaling og registrering
Man stifter et iværksætterselskab ved at udarbejde et stiftelsesdokument med tilhørende vedtægter. Dokumenterne skal overholde selskabslovens krav. Blandt andet skal stifternes navne og adresser fremgå af stiftelsesdokumentet og selskabets navn, formål og kapital skal fremgå af vedtægterne. Selskabets navn skal indeholde “iværksætterselskab” eller forkortelsen “IVS” i navnet – eksempelvis “Byens Blomster IVS”. Ejeren eller ejerne skal indbetale den aftalte selskabskapital til selskabet. Dette skal dokumenteres, eksempelvis i form af en revisorerklæring eller en såkaldt egenerklæring fra stifterne, hvis kapitalen er mindre end 25.000 kroner. Husk at anmelde det nystiftede selskab til registrering hos Erhvervsstyrelsen senest to uger efter stiftelsesdokumentet er underskrevet. Det er vigtigt at overholde fristen, da styrelsen ellers ikke registrerer selskabet. Det koster 670 kroner i gebyr at stifte et iværksætterselskab
Du skal udarbejde årsrapporter
Alle iværksætterselskaber skal hvert år aflægge en årsrapport efter reglerne i årsregnskabsloven. Årsrapporten skal indberettes digitalt til Erhvervsstyrelsen, som offentliggør årsrapporten. Alle interesserede kan således se selskabets økonomi i form af en resultatopgørelse, balance og noter. På grund af de mange komplicerede regler i årsregnskabsloven er det en god ide at få hjælp fra en revisor, når årsrapporten udarbejdes. Hvis Erhvervsstyrelsen ikke modtager årsrapporten i rette tid, udløser det sanktioner mod selskabets ledelse og i værste fald tvangsopløsning af selskabet.
Klar adskillelse mellem selskabets økonomi og din private økonomi
Hvis du har en personligt ejet virksomhed, kan der på mange måder være sammenfald mellem virksomhedens økonomi og din egen økonomi. Sådan er det ikke, når virksomheden drives i et selskab. Her skal der være fuldstændig adskillelse, og det er eksempelvis strengt forbudt for ejerne og ledelsen at låne penge i selskabet. Når du hæver penge fra selskabet, skal det som hovedregel ske i form af løn eller udbytte, som selskabet har tilbageholdt skat af. Et iværksætterselskab må først udlodde udbytte, når selskabet har frie reserver, og den særlige opsparingsreserve sammen med selskabskapitalen udgør mindst 50.000 kroner.
Spørg din revisor
Tag en snak med din revisor, hvis du overvejer at drive virksomheden som et iværksætterselskab. Der er mange forhold, du bør overveje i den forbindelse, og der er dokumentationskrav, frister og formaliteter, som skal overholdes. Det kan din revisor også hjælpe med.