Et af de mest almindelige spørgsmål, som kunderne stiller deres revisor, er: ”Kan jeg trække det fra i skat?” Selvstændige erhvervsdrivende har ofte høje forventninger til, hvilke udgifter de er berettiget til at trække fra i skat.
SKATTELOVGIVNINGEN definerer fradragsberettigede udgifter som ”udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten”. Heri ligger blandt andet, at private udgifter ikke er fradragsberettigede. Yderligere er det et krav, at udgiften ligger inden for, hvad man betegner som en normal driftsrisiko.
Fartbøder og parkeringsbøder skal du selv betale
At en udgift skal være udtryk for en normal driftsrisiko betyder, at bøder for overtrædelser af lovgivningen ikke er fradragsberettigede.
Det gælder eksempelvis fartbøder og parkeringsbøder. Det hjælper ikke, at du argumenterer for, at overtrædelsen er sket i arbejdstiden, og at det har været nødvendigt at køre for stærkt eller parkere ulovligt for at nå et vigtigt møde i byen.
Parkeringsbøder må ikke forveksles med betaling i parkeringsautomater for at parkere lovligt på en P-plads. Parkeringsudgifter er fradragsberettigede, hvis parkeringen har forbindelse med dit erhverv og ikke eksempelvis drejer sig om tandlægebesøg i arbejdstiden.
Efter en ny praksis kan lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende få skattefri kørselsgodtgørelse og samtidig få dækket parkeringsudgifterne.
Firmarejser til udlandet skal have et sagligt program
En anden kategori, der giver anledning til megen diskussion, er udgifter til rejser. Mange har en forventning om, at disse udgifter kan trækkes fra i skat. Men SKAT accepterer ikke fradrag for rejser, der har et overvejende turistmæssigt islæt. Det er samtidig vanskeligt at komme igennem med tudierejser, som ikke har et konkret sigte. SKAT har eksempelvis beskattet medarbejderne i en virksomhed, fordi de deltog i en firmaudflugt til Prag på en forlænget weekend fra fredag til mandag, hvor der ellers var indlagt personalemøder i programmet, men hvor størstedelen af tiden var til fri disposition for deltagerne. En god tommelfingerregel er, at hvis du afholder et personalearrangement i udlandet med overnatning, skal du være klar til at tage diskussionen op, hvis SKAT kommer på kontrol.
Udgifter til restaurantbesøg
Udgifter til eksterne restaurantbesøg kan falde i tre hovedkategorier:
- Privat udgift: Eksempelvis en indehavers 50 års fødselsdag.
Fradragsreglerne giver ingen fradrag hverken i moms eller skat. - Repræsentationsomkostninger: Eksempelvis møder med forretningsforbindelser.
Fradragsreglerne giver fradrag for skat med 25 procent og for moms med 25 procent. - Personaleomkostninger: Eksempelvis julefrokost.
Fradragsreglerne giver fradrag for skat 100 procent og for moms med 25 procent.
Bemærk, at disse hovedkategorier kan blandes.