En manglende eller for sen indsendelse af selskabets årsrapport kan i sidste ende resultere i en tvangsopløsning. Hvis dit selskab allerede er sendt til tvangsopløsning, kan du dog i visse situationer stadig redde selskabet.
For at få et selskab genoptaget og derved undgå en truende tvangsopløsning, skal en række betingelser være opfyldt.
Først og fremmest skal selskabet naturligvis rette op på det forhold, der har resulteret i, at Erhvervsstyrelsen har anmodet Skifteretten om at tvangsopløse selskabet. Skyldes anmodningen eksempelvis, at selskabet mangler at indsende årsrapporten til Erhvervsstyrelsen, skal ledelsen sørge for at bringe dette i orden. Herudover er det ligeledes en betingelse, at selskabet ikke inden for de seneste fem år har været under tvangsopløsning.
Er ovenstående samt lovens yderligere betingelser overholdt, kan selskabet anmode Erhvervsstyrelsen om, at tvangsopløsningen skal afbrydes, og at selskabet skal genoptages. Anmodningen skal dog være modtaget af Erhvervsstyrelsen senest tre måneder efter, at skifteretten er blevet anmodet om at tvangsopløse selskabet. Anmodning om genoptagelse til Erhvervsstyrelsen skal vedlægges en erklæring fra en registreret eller statsautoriseret revisor om, at kapitalen er til stede, og at selskabet ikke har ydet ulovlige lån til ledelsen eller kapitalejere.
Revisoren kan kun afgive den fornødne erklæring, hvis selskabets opgjorte egenkapital som minimum svarer til selskabets registrerede selskabskapital.
Er du derfor i en situation, hvor selskabet samlet set har genereret underskud, kan det give anledning til ekstra udfordringer.
Det er også et krav, at eventuelle ulovlige lån til ledelsen eller kapitalejere indfries, inden selskabet kan genoptages.
Som det fremgår, er det en alvorlig situation for et selskab at blive sendt til tvangsopløsning, og du skal reagere hurtigt, hvis opløsningen af selskabet skal undgås. Tag derfor omgående fat i din revisor, så I sammen kan vurdere, om betingelserne for genoptagelse kan opfyldes.