Hvis du er ejer eller medejer af et selskab, er du måske vant til at få udbetalt udbytte fra dit selskab. Udbyttebetaling er én af virksomhedens måder at sende overskud tilbage til dem, der ejer selskabet og kan være skattemæssigt fordelagtigt.
HVIS et selskab på den ordinære generalforsamling beslutter at udlodde udbytte, skal dette indarbejdes i årsregnskabet. Det er i den forbindelse vigtigt at være opmærksom på de ændrede regler i årsregnskabsloven, der har virkning for regnskabsår med start den 1. januar 2016 eller senere. Efter disse nye regler er det nemlig ikke længere tilladt at vise foreslået udbytte som en gældspost i balancen under kortfristet gæld. Foreslået udbytte skal i stedet præsenteres som en særskilt post under egenkapitalen.
Årsagen er, at udbytte reelt ikke kan anses som en gældforpligtelse, før det er endeligt vedtaget af generalforsamlingen.
Udbytte kan nemlig som udgangspunkt ikke vedtages af direktionen eller bestyrelsen, men udelukkende af generalforsamlingen.
Foreslået udbytte skal desuden fremgå af resultatdisponeringen som en særskilt linje med teksten ”foreslået udbytte”. Vær i øvrigt opmærksom på, at eventuelt ekstraordinært udbytte, som er vedtaget i løbet af regnskabsåret, også skal præsenteres som en særskilt linje i resultatdisponeringen, eksempelvis med teksten ”Ekstraordinært udbytte”.
Husk også skatten
Hvis dit selskab udbetaler udbytte, er det ikke kun de regnskabsmæssige regler, du skal huske at overholde. Der er nemlig også en række skattemæssige betingelser, som du skal være opmærksom på. For det første skal udbyttet indberettes til SKAT, når det er endeligt vedtaget af generalforsamlingen. Fristen for at indberette det vedtagne beløb er som udgangspunkt d. 10. i måneden, efter at udbyttet er vedtaget. Glemmer du at indberette, eller indberetter du for sent, risikerer du at skulle betale en afgift til SKAT. Det er ledelsen i selskabet, der har ansvaret for, at indberetningen sker rettidigt og med det korrekte beløb. For det andet har selskabet pligt til at indeholde og afregne 27 procent i udbytteskat, hvis udbyttet udbetales til fysiske personer (der gælder særlige regler for udbytteudlodninger til andre selskaber).
Overtrædelse af dette kan også medføre en afgift til SKAT. Den skattemæssige fordel ved udbytte er, at du som privat person kun bliver beskattet med 27 procent af de første 50.600 kroner eller 101.200 kroner, hvis du er gift. Modtager du et stort udbytte i løbet af et kalenderår, bliver du beskattet med 42 procent af beløbet, der overstiger 50.600 kroner, eller 101.200 kroner for ægtefæller. Husk at den effektive skatteprocent er højere end 27/42-procent, idet de udloddede midler allerede er beskattet i selskabet. Vær opmærksom på, at selvom selskabet udlodder et større udbytte, skal selskabet kun indeholde 27 procent, og det betyder derfor, at den resterende skat vil blive opkrævet som restskat hos modtageren. Hvis du er i tvivl eller blot har brug for hjælp, så kontakt din revisor.